Byttet nettsidebygger til Zola

2021-01-06 av Sigurd Gartmann

Jeg har vært nysgjerrig på Zola siden jeg først hørte om det, og med en uforutsett byggefeil etter oppgradering av den forrige nettstedbyggeren, ga det meg en grunn til å gå videre med Zola.

Zola er et program for å bygge statiske nettsider. Denne er skrevet i Rust, og jeg har jobbet så smått med Rust i noen små sideprosjekter. Dette er ikke i seg selv noe argument for å bytte, men om tankegangen bak likner språket det er skrevet i, kan dette være et kvalitetsprodukt som det kan være verdt å sette seg inn i. Jeg har stor tro på Rust, og bruker de anledningene jeg kan til å komme nærmere og lære mer.

I oppsettet var det noen små quirks i forhold til et enkelt standardoppsett:

  • Det viktigste var at jeg måtte sette transparent: true i innstillingene for bloggseksjonen for å få dem lenket inn i forsida.
  • Paginering viste seg å være enkelt med paginate_by i forsideinnstillingene, og iterering over paginator.pages i stedet for section.pages.
  • Menyen er bare gjort enkelt med en ekstra block i base.html, men henter inn lenker til alle sider som fins i om-seksjonen.

Problemet som sparket i gang denne prosessen var nettopp det at blogginnleggene ikke lenger boblet opp til forsida. Det fins helt sikkert en enkel fiks, men i øyeblikket fant jeg ingen innlysende løsning.